BIERPASSIE WEEKEND IX

Er zijn verschillende soorten bierdrinkers. Sommigen beperken zich tot het drinken van lauwe pils uit een flesje, anderen genieten met volle teugen van elke slok van de godendrank die ze tot zich nemen. Een zichzelf respecterend bierliefhebber prijst zich gelukkig tot de laatste categorie te mogen behoren. En deze bierliefhebbers waren van vrijdag 20 tot zondag 22 juni massaal te vinden op het Bierpassie Weekend dat voor de negende keer plaatsvond in hartje Antwerpen. Deze drie dagen bier degusteren bleek voor de die-hard bierfan net voldoende om de 157 verschillende bieren te proeven. Het adagium op de T-shirts van de medewerkers bleek exemplarisch: ‘So many beers, so little time.


Bierminnend België – en bij uitbreiding alle bierliefhebbers ter wereld – waren massaal aanwezig bij de opening van het evenement, toen schepen van Cultuur en Toerisme Philip Heylen de eer genoot het festival plechtig te openen. Aansluitend vond er in de zalen van de Hilton een uitgebreide VIP-happening plaats, waar onder meer de nieuw in het leven geroepen ‘Michael Jackson Award’ en de ‘Beer and Gastronomy Award’ werden uitgereikt. De Michael Jackson Award wordt gegeven aan de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt binnen de brouwerijwereld in België. Dit jaar viel die eer te beurt aan Olivier Dedeycker van brasserie Dupont, een jonge ondernemer die op verfrissende wijze zijn brouwerij nieuw leven in blies zonder voorbij te gaan aan de traditionele brouwmethodes. De ‘Beer and Gastronomy Award’ is een onderscheiding die in het leven werd geroepen door het Biergenootschap Lage Landen, Ambiance en Bierpassie Magazine. Winnaar van deze trofee werd restaurant De Kleine Zavel van chef-kok Carlo Didden. De aanwezigen kregen ook een prachtige in memoriam van wijlen Michael Jackson te zien, de man die het Belgisch bier naam heeft gegeven en wiens vrouw en dochter speciaal voor deze gelegenheid naar Antwerpen waren overgekomen. De presentatrice van het programma ‘Bier Sommelier’ en levensgezellin van Carlo Didden, Deborah Ostrega, werd samen met Guy De Nyn, commercieel directeur van Zone 03-magazine, officieel ingehuldigd als nieuw lid van de Confrerie van de Roze Olifant.


Hollandse Kater

Bierpassie Weekend is bovenal dé gelegenheid bij uitstek om alle bierliefhebbers te laten genieten van de rijke verscheidenheid van onze Belgische bieren. In totaal mocht het weekend een kleine 8000 bezoekers verwelkomen. Bussen Belgen, Nederlanders, Amerikanen en andere bierminnaars van verschillend allooi stroomden dan ook in horden toe. Er waren mensen die slechts, Boonen-gewijs, een vleugje kwamen opsnuiven van de uitgelaten sfeer die mede door de livebands werd gecreëerd, anderen waren dan weer van bij van het eerste uur tot het vallen van de avond te vinden aan de langste toog van Antwerpen. Want Bierpassie Weekend, dat volgend jaar overigens aan zijn decade toe is, vindt ook gretig aftrek bij jongeren. Zo kwamen we een jongeman van zeventien jaar tegen, die speciaal voor dit weekend een week was gaan werken. Een zware beproeving.
Niet dat men diep in de portemonnee moest tasten om van dit weekend optimaal te kunnen proeven. Voor slechts anderhalve euro kon men zijn Beer Sommelier-glas laten vullen met het zo gelauwerde gerstenat.
Speciale gasten zaterdag waren de tientallen uitgelaten Oranjefans, die het evenement omtoverden in de grootste carnavalsparty van het jaar, zij zorgden voor een sfeer waarin slechts de beste bierbrouwers konden gedijen. Even later bleek echter dat zij, en daar zat Bierpassie voor niets tussen, met een stevige voetbalkater huiswaarts moesten keren“Het beste middel om ons bier te promoten”

De bierbrouwers vormen nog steeds het hart van een geslaagd Bierpassie Weekend. “Voor een kleine authentieke huisbrouwerij is Bierpassie Weekend een uitstekend middel om ons bier te promoten”, zegt de afgevaardigd bestuurder van de Antwerpse brouwerij ’t Pakhuis, één van de 26 brouwerijen die dit Bierpassie Weekend mee kleur gaven. Ook het geïnteresseerde kennerspubliek weet de brouwerijen te bekoren. “Het valt me op hoeveel mensen ons bier al kennen, en na dit weekend zal dat aantal alleen nog maar toenemen. Wat ook opvalt, is dat mensen hier oprecht geïnteresseerd zijn in onze activiteiten en komen vragen naar informatie”, aldus de Pakhuis-verantwoordelijke. “De organisatie is op alle vlakken heel professioneel opgevat. Het is ons heel positief bevallen.” Alle brouwerijen zijn het erover eens dat Bierpassie Weekend jaar op jaar een gedegen organisatie op touw weet te zetten. “Als ik volgend jaar dezelfde mogelijkheden heb, kom ik zeker terug”, bevestigt hij. Brouwerij De Block uit Merchtem-Peizegem tekent al voor de vierde maal present op Bierpassie Weekend. Exportmanager Johan Merckx: “Wat onze grootste motivatie is? Ten eerste de ondersteuning van Bierpassie Magazine. Ik ken meneer Vinken al meer dan dertig jaar. De sterkste motivatie echter is het partnerschap met de winkelketen O’Cool, nu al voor het tweede jaar op rij.” “Bierpassie speelt zich af in een unieke omgeving, een uniek kader, en is bovenal goed georganiseerd”, bevestigt hij. Tot slot speelt ook het internationale karakter van de beurs mee. Johan Merckx: “Onze brouwerij is voor 85 procent op export gericht. Op Bierpassie komen zeer veel buitenlandse bierliefhebbers af, dat is zeer interessant voor ons.”


Bierpassie Weekend, het magnum opus van het gelijknamige magazine, werd ook dit jaar een succes. Met grootstedelijke zwier werd de negende editie afgesloten, waarin een hele volksmassa lachte, danste, zong, maar vooral genoot van de rijkdom die het Belgische Bierenrijk kent. Tot volgend jaar.

BACK